Merei.

Repere turistice in com. Merei

Asa cum am promis am sa scriu despre Sarata Monteoru si potentialul sau turistic.Astazi voi aminti cateva date istorice referitoare la aceasta localitate sintetizate si prelucrate din publicatiile existente deja si altele, traite personal.
Sarata Monteoru, este situata in partea central-vestica a judetului Buzau,la aproximativ 20 Km nord-vest de municipiul Buzau. Localitatea este amplasata pe cea mai veche vatra de istorie din zona Carpatilor de Curbura.Pe teritoriul ei s-au identificat vestigii ale unei culturi neolitice - Aldeni II Stoicani - la mica distanta fata de urmele unei alte asezari, de data aceasta din epoca bronzului, cunoscuta sub numele de Cultura Monteoru.Denumirea a fost data in urma descoperirilor arheologice facute pe dealul Cetatuia de langa Sarata Monteoru,are o durata cuprinsa intre sfarsitul perioadei timpurii pana in perioada tarzie a epocii bronzului(sec.III - II i.Hr.) si cuprinde,in principal, zona deluroasa din nord-estul Munteniei si sudul Moldovei.Izolat,caracteristici ale Culturii Monteoru au fost identificate si in sud-estul Transilvaniei.
Ceea ce defineste Cultura Monteoru sunt caracteristicile sale care pot fi sintetizate astfel:
- asezarile umane sunt situate pe inaltimi dominante, pe terase sau premontorii greu accesibile sau fortificate;
-existenta necropolelor si depozitelor;
-amenajarea pantelor in terase;
-forme si motive decorative specifice ale ceramicii;
- ritual funerar, preponderent, al inhumatiei.
Prma atestare documentara a localitatii are loc la 27.05.1510 si apare intr-un hrisov dat locuitorilor de Domnul Tarii Romanesti, Vad cel Tanar.
Pana in sec. XIX localitatea a fost cunoscuta sub numele de FUNDU SARATII iar denimirea actuala i-a fost data de fostul proprietar Grgore C Monteoru.Acesta a cumparat, in perioada respectiva, terenurile din jur si a exploatat zacamintele de petrol,infiintand aici si singura MINA de PETROL din Europa,dupa care a folosit castigurile obtinute pentru a finanta construirea si darea in folosinta a statiunii turistice si balneare in care au fost exploatate si apele minerale din zona cu proprietati curative comparative cu ale celor mai renumite ape minerale din Europa vremii.
Incepand din aceasta perioada Sarata Monteoru a devenit vestita pentru fabricarea vinului,tuicii,tesaturilor de borangic, dar ,mai ales, pentru ca este foarte bogata in substante minerale,mai cu seama pacura,sare,piatra de constructie si ape minerale.La sfarsitul secolului XIX in localitate existau instalatii pentru extractia si distilarea pacurei,o moara cu aburi, o moara de apa cu turbine si doua fabrici de petrol.
Zona s-a dezvoltat atat in plan industrial cat si in plan turistic si balnear,devenind infloritoare pana in anii 1940 cand, ca urmare a unui ctremur devastator. confiscarii si abandonarii de catre noul regim comunist acesta a ramas in paraginire si data uitarii.
In anii 1970 au fost reluate investitiile in zona unde au fost construite doua hoteluri,amenajate parcuri si spatii verzi, bazine cu apa termala si s-a reinceput exploatarea potentialului turistic si balnear.
Dupa 1990,istoria se repeta,in sensul ca noul regim abandoneaza statiunea Sarata Monteoru iar pe masura trecerii timpului aceasta este coplesita de mizerie,buruieni,maracini,nepasare si rautate umana.Eforturile localnicilor de a mentine macar ceea ce exista nu au avut niciun sprijin din partea oficialitatilor. Faptul ca la inceputul anilor 1990 multe persoane,din alte localitati, au achizitionat terenuri si au inceput construirea de casa,vile,pensiuni,au pus in functiune diferite activitati in cadrul unor societati comerciale, a nemultumit pigmei ai politicii locale si judetene care au transformat ura si invidia personala in politica locala si au cautat sa distruga putinele servicii publice si alte facilitati existente.Abia dupa anii 2005-2006 s-a incercat,timid,investirea de fonduri in zona,mai ales sub presiunea aderarii la UE, ceea ce a declansat un proces de revenire catre o zona infloritoare,ce pare ireversibil.
In localitate exista,in prezent, numeroase hoteluri, restaurante si pensiunu, doua baze de tratament balnear,un bazun cu apa termala, societati comerciale diferite si multe alte locuri care merita vazute.Dar mai important este faptul ca in zona au inceput sa fie reamenajate drumuri, parcuri,alei si spatii verzi chiar daca aceasta se face acum doar in zona centrala.

Alte stiri

adauga si tu
Repere turistice in com. Merei

Asa cum am promis am sa scriu despre Sarata Monteoru si potentialul sau turistic.Astazi voi... citeste mai mult

Propunere

Partidele politice si condidatii lor la fotoliu de primar al com.Merei au inceput sa ne prezinte... citeste mai mult

Repere turistce in comuna Merei

Continuand despre Sarata Monteoru astazi voi atinge problema pentru care am pornit acest demers ,... citeste mai mult

Repere turistice in com. Merei

Una din localitatile componente ale comunei Merei se numeste Sarata Monteoru si, in afara de... citeste mai mult

toate stirile
MereiIntra acum!

Poze din Merei

Trimite pe mail acum!
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tjDgCOLgje

Foarte interesant acest sit! Evolutia unbiristaca in Bucuresti dar nu numai este uimitoare si posibilitatea de a gasi acum un colt neatins de sistematizare sau interventii in ultimii 40 de ani este aproape imposibila. Daca pentru marile bulevarde pe baza vederilor din ultima suta de ani poti sa-ti faci o idee privind evolutia unbiristaca pentru strazi mai mici sau laterale e destul de dificil. De curand am publicat pe blog-ul meu o fotografie foarte frumoasa facuta in anii 20-30 dar care nu reusesc deloc sa identific unde a fost facuta, nici macar nu am reusit sa stabilesc daca e facuta in Bucuresti sau in alt oras din tara.

 

LidIBZuT

rnD9Vv kklrzgdfsdbv

 

WzvHgVHvEXJo

i6CjnQ xlleiytgtadu